Слънчеви стъкла

Открий слънчевите стъкла Xperio

 

Вече знаеш как да предпазваш кожата си от слънцето, но трябва да правиш същото и за очите си. UV светлината може да е вредна за твоето зрение и затова стъклата за защита от слънцето са от съществено значение за запазването на доброто здраве на очите. Прекомерното излагане на UV светлина може да доведе до появата на катаракта.(1)

Изключително важно е да носиш подходящите слънчеви стъкла, особено когато слънчевата светлината е много силна. Това може да се постигне чрез избора на слънчеви стъкла или на диоптрични с подходящо UV покритие, когато слънчевите очила не са ти под ръка.

Кои са най-добрите слънчеви очила за защита на очите?

Най-добрите слънчеви стъкла, които да предпазят очите ти, могат да бъдат различни в зависимост от начина ти на живот и специфичните ти нужди. Може да избираш между поляризиращи и просто затъмнени стъкла с UV защита.

Поляризиращите стъкла подобряват цветовото възприятие и намаляват отблясъците, затова те са подходящи за спортисти и за хора, които шофират често. Те осигуряват висока степен на UV защита за хората, които обичат да прекарват времето си на открито. Разбира се, може да носиш обикновени затъмнени стъкла, но е важно да сигурен, че те ти осигуряват 100% UV защита.

Как да предпазиш очите си от слънцето?

Един от най-лесните и сигурни начини да предпазиш очите си от слънцето е просто да го избягваш, когато то е много силно. Ако има такава опция, може да провериш каква е UV прогнозата за твоя регион. Ако това не е възможно, просто носи своите слънчеви очила или шапка с козирка или широка периферия.

Sun protective - snow

Могат ли прозрачните стъкла да имат UV защита?

Слънчевите очила и по-конкретно поляризиращите стъкла са най-доброто решение за защита на очите ти от слънцето. Също така е възможно да инвестираш в UV защита и за своите прозрачни  диоптрични стъкла, ако се показваш на слънце от време на време. Тази комбинация на UV защита и диоптрични стъкла, ние в Essilor наричаме Eye Protect System (EPS).

Ние предоставяме защита от вредната светлина, чрез поставянето на филтър, който поглъща UV светлината още преди тя да достигне до окото, като същевременно се запазва естетичния вид на стъклата.

Тази защита не се влияе от посоката на светлината, тъй като тя е вградена в самия материал на стъклото. Eye Protect System абсорбира UV лъчите и филтрира част от вредната синьо-виолетовата светлина, която от скоро се идентифицира като един от факторите, причиняващи вреда на клетките на ретината.(2)

Също така, може да избереш стъкла със светлинно-адаптивна технология. Стъклата Transitions предоставят необходимата UV защита и същевременно с това автоматично се променят в зависимост от заобикалящата те светлина. Те стават тъмни на открито и прозрачни на закрито, като по този начин  ти предоставят оптимален комфорт и яснота на зрението.

Sun protective - Transitions

Кое е по-вредно за твоите очи: UVA или UVB лъчите?

Терминът “UV светлина” може да се отнася за три различни вида UV радиация: UVC, UVB и UVA лъчи. Разбирайки разликата между тях означава, че ти ще си информиран при избора си на слънчеви очила.

UVC лъчите са най-опасния тип UV както за очите, така и за кожата ни, но за щастие земната атмосфера ги блокира. UVB лъчите са тези, от които хващаме тен или получаваме слънчево изгаряне, ако не внимаваме. Те се свързват с рак на кожата, преждевременно стареене на кожата и някои очни заболявания, като например фотокератит.

UVA лъчите са тези, които могат да преминат през роговицата и да достигнат до ретината. Прекомерното излагане имено към този тип светлина може да доведе до различни очни заболявания, включително и катаракта.(1)

(1) Cataract: http://www.pointsdevue.com/article/ageing-and-crystalline-lens, http://www.pointsdevue.com/article/effects-ageing-visual-system. McCarty CA, Taylor HR. A review of the epidemiologic evidence linking ultraviolet radiation and cataracts. Dev Ophthalmol. 2002; 35:21-31(2) Sunlight and the 10-year incidence of age-related maculopathy: The Beaver Dam Eye Study. Arch. Ophthalmol., 122, 750-757.New discoveries and therapies in retinal phototoxicity, Serge Picaud et Emilie Arnault, Points de Vue N°68, Spring 2013.